iklan

Friday, 14 August 2015

Cara memujuk anak senang makan ubat


Assalamualaikum..

Anak-anak memang susah or sukar nak makan ubat. Almaklum ler, ubat ni memang pahit. Cik Dila sangat-sangat akui tu sebab cik Dila pun antara orang yang susah nak makan ubat ni.. 

1. Pujuk dengan kata PUJIAN..
Kita harus beri anak-anak kata pujian. Contoh "kakak ni pandai la,jom makan ubat ni.. kalau kakak makan ubat ni, kakak memang anak umi yang sangat pandai.." and setiap kali cik Dila guna ayat macam ni, laju je Aimy datang makan ubat dia.

2. Beritahu KEBAIKAN ubat
Tugas yang penting untuk fahamkan anak-anak tentang ubat. Macam kita juga, mereka pun tertanya-tanya kenapa dia perlu makan ubat.. so, "kakak kena makan ubat ni. Bila kakak makan ubat ni, kakak akan sihat, boleh main-main, boleh pi jalan-jalan.."

3. Gunakan nada LEMBUT
Pujuk la anak-anak dengan nada yang lembut. Jangan nak menjerit or MARAH bila mereka susah or tak nak makan ubat. Sebenarnya mereka hanya takut and tugas kita la untuk meyakinkan diorang yang ubat tu sangat bagus untuk diorang.

4. Berikan CONTOH yang baik
Kita sebagai parents perlu jadi roll model yang baik untuk diorang.. Bila kita tak sihat, tunjuk kan yang kita ni senang nak makan ubat. Cik Dila perasan ni sebab time cik Dila demam and nak makan ubat, Aimy laju je nak try... #tapi tak boileh,beza dos.

5. Mencegah Lebih BAIK dari Mengubati
Sememangnya mencegah lebih baik dari mengubati. Kalau dah tau anak-anak kita susah nak makan ubat, jaga la mereka elok-elok. Bukan ape, bila mereka demam, kita mesti tak akan lena nak tidur. Setiap jam mesti bangun chek temperature badan dia, lapkan dia..

Jom try QASEH JUNIOR..sangat bagus sebagai makanan tambahan kerana daripada makanan sunnah..