iklan

Monday, 8 June 2015

PETUA TURUNKAN DEMAM KUNING MENDADAK


Assalamualaikum..

Rindunyerr cik Dila nak menaip kat blog yang dah berbulan-bulan cik Dila tinggal ni.Cik Dila bercuti dari mengadap laptop sebab melahirkan my second baby...gender???.. tadaaaaa...baby BOY..so,alhamdulillah,dah dapat sepasang.

Bersalin anak kedua dah kurang sikit rasa nevess..but rasa sakit opkoss still ade..kalau tak ade rasa sakit, mau nyer orang ade sampai 10 or 11 orang anak.ye idakk?? tapi yang ni cik Dila tak banyak contraction..tau-tau bukaan dah 5cm and dah kene tolak masuk labour room. sadisnya sebab tak sempat langsung nak tunggu mr.H and dia tau-tau cik Dila dah selamat bersalin..

Esoknye cik Dila boleh discaj..alhamdulillah,horayyy boleh balik rumah n jumpa kakak aimy..so,kitorang pun inform la nurse JM terdekat untuk buat lawatan rumah (LR)..bila nurse datang,dia cakap boboy ade kuning..adehhh!!! Dia suruh bawak pi klinik untuk ambik darah..hurm,kesian boboy umi!!

1st day cik Dila pi ngan mak n Mr H bawak sekali aimy. Mak cik Dila masuk time nak ambik darah.kemain lagi sedih dengar boboy nanges...di pendekkan citer,benda ni berterusan hingga 18hari..selang seli boboy kena ambik darah kat kaki..n cik Dila akan nanges bila dengar boboy nanges.

So, kitorang nekad cari cara nak turunkan jaundis pada boboy..sebab dah tak sanggup nak dengar tangisan sakit kesayangan umi ni.

Petua:
1. Air anggur hitam.titiskan ke mulut baby
2. Mandikan dengan pokok dukung anak
3. Perahan air sengkuang cina,titiskan ke mulut baby
4. Madu asli,leret kan di bibir baby dan selawat 3x
5. Lapik tempat tidur baby dengan daun pandan.. tapi pastikan daun tu dah bersih betul2 ye

Semua petua tu memang yang cik Dila try,so boleh la share..klu ade lg,boleh la tambah kat komen.. Tapi sebaiknya ibu-ibu amalkan pemakanan sihat bermula dari awal mengandung ye. InshaAllah,boleh mencegah demam kuning or jaundis pada baby anda. Seeloknya amalkan pemakanan sunnah seperti QASEH GOLD ADINDA..