iklan

Wednesday, 13 May 2015

Belajar Menjahit Tanpa ke Kelas Jahitan


Assalamualaikum..

Minggu ni Cik Dila sibuk dengan aktiviti sikit. Nak tahu aktiviti ape?? Aktiviti menjual barangan prelove.. Bukan barangan terbuang tapi yang kami dah tak gune macam baju lama Aimy. sayang nak buang sebab masih baru, banyak pulak yang ade brand.

Okey, entry ni bukan nak citer pasal prelove ye.. tapi tentang cik Dila terdetikkk hati nak belajar menjahit.. Almaklum la, cik Dila ni perempuan Melayui, mesti la kena tahu menjahit. Walaupun sikittttt.. Senang nak jahit baju yang koyak or at least baju untuk Aimy.

 Tapi cik Dila tak tahu kat mana kelas untuk belajar menjahit. Tak kesah la if tak provide sijil pun asal ilmu tu cukupp.. Lagipun cik Dila sekarang tengah busy menjadi fulltime housewife n fully breastfeed Boboy.. memang tak de mase la nak pi kelas bagaii.

Amboiiii.. cik Dila,ko ingat ko bijak sangat ek nak main taram je jahit baju!! sebab tu cik Dila just nak jahit baju untuk kami-kami je.. yang senang.. tak payah nak upah tukang jahit. Sekarang kan dah ade GST..tukang jahit pun ada servis charge okeyhhh..

Nampak nya kena belajar dari pakcik Google je la.. so, jom semua wanita kita belajar menjahit..hihi..

First, cik Dila nak belajar buat NURSING PILLOW..so, see u next okeyh..tadaaa!

Sunday, 10 May 2015

Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur







{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Mula : 3 Mei 2015 | Tamat :17 Mei 2015



Syarat-syarat wajib :


1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur


2. Follow blog  : 



3. Like Fanpage :











4. Follow instagram  :

@acik21, @sayidah napisah, @norazilah72






** idea segmen mudah ini dikreditkan pada mialiana.com

p/s : harap-harap ade rezeki cik Dila, boleh belanja baju kat Boboy..amin

Sleep Bra:WAJIB dalam Cheklist Ibu

                                                               
                                                              Assalamualaikum..

Last week cik Dila ade pi jenjalan kat Mahkota Parade..saje nak bawak aimy n boboy ambik udara luar rumah,lagipun weekend. Tetibe tengok banyak pulak booth kat hall tu..hurm,ade jualan rupenye!
Cik Dila pun pusing-pusing ler.tak de nak beli pape pun sebenarnye...tapiiiii..tetiba mata tertengok booth SANTUNSURI yang jual barang-barang untuk nursing mommy.



Cik Dila pun laju jer jalan..lupa jap kat Mr  H yang tengah melayan karenah aimy yang meronta nak main2 kat hall..almaklum ler,sayang anak..Mr H dukung ler Aimy and dok melayan segala macam karenah Aimy yang tak suke kena dukung tu.

   Cik Dila tengok ade nursing bra yang ade wire..memang dah lame cari,terus ambik.. Brand Fabulous Mom ,harga dalam RM35 and akak yang sangat peramah tu tanya tak nak try sleep bra ke dik??hurm...pikir2 jap.. Actually, cik Dila tak pernah dengar Sleep Bra. Selalu dengar and tengok GENIE BRA je.. *nampak tak 'jakun' umi kat situ?? Bila akak tu cakap nak bagi harga SPECIAL kalau ambik 2,trus cik Dila grab.. Tapi dah tak banyak colour sebab dah habis and cik Dila pi situ pun dah lewat. Hari last diorang wat GEGAU Melaka GEGAU.

ni la rupa sleep bra dari uncle google

Bila balik rumah jer,terus try sleep bra..perghhh..menyesal beli 1 je.sangat2 SELESAAA...memang cik Dila recommended la kat mane2 bakal mommy or bf mommy sebab mostly masa berpantang or dok kat rumah, kita lagi selesa tak pakai bra yang ade wire and nak yang senang untuk menyusu..So,sleep bra la yang terbaik..and lagi TERBAIKK beli kat SANTUNSURI..harga memang murah gilerr bak hanggg!! 

Cik Dila cari balik kad akak tu sebab bila nak beli online, harga sangat berbeza. Akak tu memang melayan setiap wassap cik Dila and diorang buat POSTAGE ke SELURUH MALAYSIA.. Tak kire la korang dok cerukk mana, asal orang courier boleh sampai..hihi..


p/s: memang WAJIBB masuk kan dalam list ye ibu-ibu..beli 3,4 terus..baru la tak de penyesalan cam cik Dila ni..hurm!!

Wednesday, 6 May 2015

RAHSIA PENJUAL ONLINE


                         Assalamualaikum..

    Sejak jadi umi kepada 2 anak manja ni,cik Dila kurang masa untuk update blog. Masa berkualiti cik Dila banyak dengan diorang je. Tapi tak ape,diorang saham akhirat cik Dila and Mr H.

    cik Dila saje nak share tentang perangai seller online sekarang.. bila diorang post something yang diorang jual tanpa letak harga. Korang pernah berdepan isu camni tak?? Opkoss pernah kan!!

  Cik Dila cukup2 menyampah when this situation happend..cakap omputehh umi! Bukan ape,bila diorang tak letak harga and kita kena pm,cam kita pulak cari diorang.. hellooo..bukan ke konsep bisnes,buyer like a king? So,state je la harga kat situ.

  Bila seller letak harga, prospek yang memang ade bajet and giler2 sipot nak beli,diorang tetap akan beli.. tak de nye konsep takut prospek tak nak beli. Kalau nak orang pm gak tanye,letak terus can negotiable..betul ke ejaan umi tu???hurm!!

  Hope lepas ni boleh ubah situation yang dah jadi habit online seller..sebab dah ramai yang komplen, if bagi harga terus kan senang..and harap jadi syarat wajib kat semua group online seller..

p/s: ape perasaan korang kalau p supermarket and diorang tak bagi tanda harga???..siap suruh tanye kat promoter..and promoter pulak tak ramai nak layan dekat 30 orang dalam 1 masa...hurm!!!