iklan

Saturday, 13 December 2014

Bahaya ubat gigi BERFLORIDA ketika hamil


Assalamualaikum..

Hye all.. Selamat berhujung minggu.. Best nyer hujung minggu and cuti sekolah pulak, banyak la program yang bermain di fikiran mommydaddy.. 

Cik Dila nak share tentang ubat gigi berflorida.. Last week, cik Dila berjaya pi chek up keadaan 'orang kat dalam' selepas lewat beberapa minggu dari tarikh appointment  yang sepatutnya.. Almaklum ler, CH selalu busy dengan hal kerja dia yang tak tentu masa tu..

Doctor ni memang pakar sakit puan and sangat details. Dia siap ukur lilitan kepala baby, jari, kaki, tengok bibir baby. Kiranya memang sangat puas hati and rasa berbaloi walaupun  untuk scan 3D je dah cecah RM80.. Kalau dia kasi vitamin memang RM80++ ler.. Cik Dila pun tak tahu korang biasa anggap tu murah atau mahal.

Sebelum kitorang balik, doc sempat tanya cik Dila guna ubat gigi apa? 'Cik Dila jawab guna Colgate or Mukmin.' Kitorang tengok dia bangun and ambik barang.. 'This is a gift for you. Free floride and please continue use it if you breastfeeding'. 'Thanks doc!'.. Waa, dapat hadiah! Aimy dah sebookk nak pegang buat mainan.




Q : Kenapa kita kena guna ubat gigi yang tak ada Flouride??
Sebab flouride tu kalau kita tertelan, ia boleh merosakkan sistem otak baby. Otak baby akan jadi lambat berkembang or slow..

Kalau korang nak tahu lebih lanjut, boleh la tengok kat PUREEN.. Maybe banyak brand lain tapi ni yang cik Dila guna and ianya HALAL..