iklan

Thursday, 2 October 2014

Kesan Kenaikan harga barang kepada surirumah

Bermula 2hb Oktober 2014, harga minyak dari RM2.10 naik kepada RM2.30..mungkin ramai yang tidak kisah dan berkata,"ala,20 sen je". Tapi 20sen sebenarnya memberi IMPAK yang amat besar kepada golongan surirumah. Nanti ada yang akan bercakap' "tu la,sape suruh ko tak keje". Golongan surirumah tidak semuanya hanya ada SPM tapi ada yang hingga Ijazah atau Master tetapi mereka memilih menjadi surirumah. Bukan kerana malas atau memilih kerja. Tetapi kerana memikirkan anak-anak dan urusan keluarga yang semakin terabai. Cik Dila memilih berhenti kerja sebulan yang lalu dan ketika melihat berita kenaikan harga minyak, terus terbit rasa menyesal tetapi rasa itu cepat terpadam apabila melihat si kecil yang baru pandai melangkah. Pengorbanan ini untuk mu sayang. Terasa tidak adil kepadanya kerana keletihan selepas pulang kerja membuatkan Cik Dila tiada masa melayan karenah si kecil hingga diri menjadi terasing.
Kenaikan harga minyak bukan memberi kesan hanya kepada yang berkereta tetapi kepada kami yang berkeluarga. Kerajaan tidak boleh memberi jaminan bahawa harga barang lain tidak akan naik, ekoran dari kenaikan ini. Oleh itu, surirumah perlu bijak untuk menceburi bidang dan kerjaya yang boleh menjaa income walaupun hanya dari rumah. Jangan terlalu memikirkan risiko kerugian tetapi yakin untuk mendapat pulangan.
Pilih la untuk bermula dengan modal yang kecil kerana anda tahu, risikonya juga kecil dan anda boleh melakukan sambil melayari internet dan melayan si kecil.
Modal RM20 tetapi jika anda rajin, anda boleh dapat income hingga 4 angka. Ambil masa untuk membaca testimoni yang telah berjaya. Ini bukan untuk kaya tetapi untuk mengurangkan beban yang sedia ada dan semakin bertambah dari masa ke semasa.
Surirumah yang tahu bahasa Inggeris juga boleh lakukan kerja dari rumah. Kerja ini bermula jam 8 pagi tetapi boleh mengikut waktu terluang untuk disiapkan. Upahnya lumayan jika anda rajin berusaha. Ataupun anda juga boleh menjual cookies. Lakukan marketing kepada yang terdekat da gunakan saluran sosial. Letakkan niat dan tujuan yang betul untuk membantu, Insha Allah anda boleh mengurangkan beban yang tercinta.

tq for reading..