iklan

Tuesday, 30 September 2014

cara surirumah buat duit

Assalamualaikum..

hye all..hari ni awal sikit cik Dila update citer sebab tak nak sweety bangun nanti kacau idea-idea ummi dia. cik Dila rasa ramai ibu-ibu kat luar sana ambik keputusan BESAR dalam hidup untuk tinggal kerjaya and jadi fulltime housewife cam cik Dila ni kan?
Cik Dila faham memang SUSAH giler nak ambik keputusan berhenti kerja tapi bila tengok sweety, nekad untuk jaga dia 24j okeyh.
TAPI..
siapa kata surirumah tak boleh dapat income? Korang kena rajin dan bijak bahagi masa, confirm korang pun akan dapat gaji macam orang yang kerja GOMENN!
Cuba korang tengok BUAT DUIT ni. Kalau korang rasa was-was cam cik Dila, jangan join dulu. Korang baca testimoni dulu, tengok tutorial and isi form. Kalau korang rasa semua tu nonsense, just ignore. Cik Dila sendiri pun ambik masa dekat sebulan fikir sebelum join. Tu pun masa cik Dila tengah study, ambik kerja yang COPY PASTE je. Alhamdulillah dapat la RM100 tapi sorry sangat-sangat sebab tak dapat tnjuk bukti pembayaran sebab dah tukar akaun baru.
Ni cik Dila just sharing. kalau korang rasa nak try cari duit sendiri. kerja pun bukan susah, korang boleh pilih task yang korang berkena nak buat. nanti boleh la duit tu buat shopping barang yang korang suka..

tq for reading..SILA KLIK!

Monday, 29 September 2014

Kopi PERAPAT

Assalamualaikum..

ni cik Dila nak share sikit untuk ibu-ibu muda yang nak kembali bertenaga,RAPAT dan cantik selepas bersalin. cik Dila just nak share tentang kopi 


Kopi ni cik Dila start minum selepas habis berpantang. ye la, badan dah penat, sweety pulak selalu meragam time malam. so,kopi ni dapat mengembalikan tenaga and kita tak terasa lapar. sebelum jumpa kopi ni,cik Dila addicted dengan L.A Coffee sebab cik Dila ada gastrik and L.A adalah yang sesuai masa tu BUT when i meet this, i tak nak pandang dah L.A coffee tu. Haa,kelass sangat Ombak Kasih ni. Kalau korang kerja, ambik ni time breakfast,korang tak akan rasa lapar hingga petang. tu dari pengalaman cik Dila. and tak perlu risau kalau korang breastfeeding (BF) sebab baby akan tetap tidur, so kira x affected kat diorang. Time cik Dila BF sweety dulu, dia mesti susah tidur kalau cik Dila minum L.A coffee. so,korang try la kopi ni,selain kenyang,kulit pun menjadi cantik..tu aje yang cik Dila nak share..

tq for reading..SILA KLIK!

Aman AF 2014 sudah LUPA DIRI

Assalamualaikum..

hye all..semalam rasa excited giler nak tengok KONSERT AF 2014 untuk minggu ke empat. semestinya cik Dila nak tengok persembahan AMAN dan NUHA..diorang memang peserta fav cik Dila la untuk AF 2014 ni.
Semalam dah dapat tengok Aman memang dah LUPA DIRI..dia dah lupa yang dia sebenarnya seorang yang pemalu, pendiam. dah nampak confident untuk bercakap and sharing bout himself. Honestly, cik Dila memang suka orang yang friendly. Sometimes, we need to be friendly to learn bout life. to explore what we need in life. to share the experience. to explain what happend.
Cehhh...dah macam MOTIVATOR..Life is learning process okeyh..bila kita malu atau diam,orang tak akan tahu apa yang kita fikir, apa yag kita rasa, apa yang kita tahu. cik Dila memang suka bila my sweety keep potpetpotpet even cik Dila tak pahamm apa pun yang dia cakap. But i keep say yes, no..and dari situ, dia tahu yang kita tengah bagi dia explore their life and make her to keep saying. Otak sweety pun akan berhubung.
Cik Dila sangat tak puas hati dengan AFUNDI semalam.sepatutnya bukan MUNA yang KELUAR tapi paras rupa sangat penting untuk menarik UNDI. kat bawah ni carta persembahan pelajar bagi cik Dila..:
  1. NUHA
  2. EWAL
  3. FIRMAN
  4. MUNA
  5. ADEL
  6. ZARIF
  7. AZWAN
  8. AMAN
  9. ZIHA
  10. NINA
Harap-harap akan ada AFUNDI MASUK.

tq for reading..SILA KLIK!!


Saturday, 27 September 2014

Allianz Insurance sangat TERUK??

Assalamualaikum..

Sorry sebab curi masa korang untuk baca tulisan cik Dila yang tak berapa nak ADOO..
Firstly, cik Dila nak tanya or korang tanya diri sendiri, dah ada insurans diri ke belum?
Secondly, perlu ke ambik insurans utuk diri sendiri?
Thirdly, insurans ni untuk orang-orang kaya je. Kami tak mampu nak bayar bulanan insurans, hutang pun banyak tak terbayar.

OKEYYY..

ni cik Dila nak UBAH and jawab soalan-soalan tu. Insurans ni sebenarnya sangat perlu sebab kita tak tahu apa akan jadi sesaat lagi, seminit lagi, sejam lagi, sehari lagi, seminggu lagi, sebulan lagi ataupun setahun lagi. So, insurans ni macam "SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN". Bila kita mintak husband kita ambik insurans, bukan bermaksud kita mintak yang tak elok berlaku tapi persediaan awal.
Back to the tittle..Allianz Insurance ni memang TERUK sebab dia cover dari A-Z..kat bawah ni cik Dila citer utuk Allianz Insurance Powerlink and kalau ada yang nak info LEBIH lanjut, cik Dila akan serahkan pada yang PAKAR.
  1. Tiada ko-insurans selagi ikut kelayakan bilik. Mungkin ramai yang fikir untuk mendapat plan medical yang tinggi dan mendapat kelayakan bilik adalah mahal. tapi yang SEBENARnya anggapan itu tidak benar.
  2. Company tersenarai dalam Fortune 500. yang ni korang boleh tanya pakcik GOOGLE
  3. Caj insurannya murah. untuk kepastian boleh chek dengan yang pakar.
  4. Tak Perlu Apply Elaun Hospital sebab 100% cover
  5. Rangkaian panel hospital yang terbanyak di Malaysia.
Kalau ada kawan-kawan atau saudara-mara yang berminat, boleh la contact:

Suria
017-2078947

Cara set kurus Shaklee cepat bertindak!

Assalamualaikum..

hye all..buat apa hari miggu yag baru dapat gaji ni?mesti ramai yang ambik peluang keluar shopping and jalan-jalan dengan family atau orang tersayang kan?
cik Dila nak share untuk korang yang ambik supplement shaklee..Especially SET KURUS Shaklee iaitu Lecithin dan Herbalax. cik Dila pun kurang pasti kalau ada banyak lagi yang korang ambik tapi cik Dila cuma ambik tu aje.
Actually, bukan produk Shaklee yang cik Dila nak citer tapi produk kat bawah ni.



Ingredients sama dengan Lecithin Shaklee tapi dalam bentuk bijirin and lagi mudah HADAM. so, kalau korang dah ambik yang tablet and ambik yang ni sekali, kesannya memang CEPAT untuk nampak kesan. cik Dila makan macam biasa, boleh letak dalam jus, dalam sup, sayur, atas nasi ataupun ikut suka korang. Bio Lecithin ni tak ada pengawet, pewarna atau perisa tiruan okeyh.
Itu sahaja yang cik Dila nak share..

tq for reading..sila KLIK!

Tip Menjadi Blogger

Assalamualaikum..

hye all..cik Dila bukan la orang yang layak untuk bagi tip sebagai blogger tapi sekadar mencurah rasa. Lagipun blog cik Dila ni memang di gunakan untuk mencurah rasa okeyh.
  1. Biasakan diri untuk menulis tentang apa yang kita suka.
  2. Ambik mood yang sesuai sebelum start menulis dalam blog. KENAPA?? kerana mood mempengaruhi apa yang kita ingin tulis.
  3. Elakkan menulis benda yang kita tidak begitu faham kerana ini akan membuatkan kita KELIRU dan idea akan tiba-tiba hilang ketika menulis.
  4. Banyakkan pembacaan, blogwalking dan sharing. Ini dapat menjadikan kita "Katak Di Luar Tempurung"
  5. Elakkan guna bahasa yang kasar atau terlalu short..hingga menampakkan seperti bahasa ALIEN!!
Itu sahaja dari cik Dila okeyh..Tip ini dari survey yang cik Dila buat sendiri kerana sebelum menjadi blogger, kita perlu menjadi seorang reader. Dari situ kita dapat megetahui kekurangan, keburukan..dan dapat improve..

Tq for ur time spending to read my blog..sila KLIK!!

Friday, 26 September 2014

Cameraman KANTOI


Assalamualaikum..

hye all..mesti korang pelik kantoi ape la kameraman ni kan? Bukan kantoi apa pun sebenarnya tapi kantoi sebab bagi servis yang TERBAIKK! Since ada yang tanya cik Dila, PNG ni ambik gambar konvo je ke? Actually, diorang ni EXPERT dalam shoot semua jenis gambar yang korang nak.

  • Wedding
  • Convocation
  • Cukur jambul atau Akikah
  • Birthday party
  • Corporate Event
  • and Etc yang korang rasa nak PAHAT kan gambar korang or moment indah korang
Ni antara pakej-pakej

tq for reading..sila KLIK.


Thursday, 25 September 2014

Jurufoto Konvokesyen TERBAIK!!



Assalamualaikum..
hye all..today was a busy day for cik dila. almaklum ler,hari gaji seMALAYA..kena la beratur-ratur untuk ambik duit,bayar bil-bil utiliti dan sebagainya..hutang WAJIB di bayar okeyh..okey la,tak nak buang masa korang baca hal rumah dan tangga cik dila. cik dila just nak sharing tentang jurufoto konvokesyen. diorang ni memang GEMPAK la bagi servis untuk student-student yang nak abadikan foto konvo dengan family or orang tersayang.Sorry sangat-sangat ye sebab cik dila tak ada soft copy gambar-gambar konvo tapi kalau korang betul-betul EXCITED nak tau, boleh la godek-godek page FB PNG. cik dila punya foto konvo dengan gula2ati pun ambik dengan PNG. Tapi cik dila ambik yang atas kanvas. Korang boleh la tengok contoh foto KANVAS. Kenapa cik dila ambik yang KANVAS??
  • Sebab gambar atas kanvas bagi cik dila lagi nampak clear. bukan cik dila RABUN okeyh tapi nampak lagi terang la. tak ada nak SERABUT dengan frame yang emas perak bagai.
  • Sebab tak perlu ak cuci debu yang BERTEPEK or lama-lama bersawang. dah setahun foto kanvas ni tergantung kat dinding tapi still nampak SUCI bersih tanpa kotoran.
  • Sebab memang nampak SIMPLE giler la foto kanvas ni. Bila guna frame, tak kira la EMAS ke PERAK, cik dila rasa macam ORANG TUA , OLD SKOOL sangat-sangat. sorry la uncle tapi I memang jujur.
So, kalau korang rasa nak simple, nak clear, nak SUCI..korang print la atas kanvas. Jangan risau, PNG memang boleh buat semua tu untuk korang. dah namanya pun jurufoto TERBAIK!!TAPIIIII..jangan tanya cik dila tentang harga okeyh. cuma bagi cik dila harga diorang TERSANGAT affordable..apa AFFORDABLE?? berpatutan la maksudnya..kalau dah servis TIPTOP, tak kan harga CIPUTTT naww..okeyy...tadaaa! selamat menggodek!


Kembali DARA!

hye all..

malam ni cik dila terlebih rajin pulak menulis yer..terasa boring pulak malam ni bila my SWEETY tutup mata awal.
okeyh la,cik dila nak share sikit tentang cara nak jaga badan dan EHEM kita tu.
apa yang ehem??
Ehem tu cik dila rujuk kan untuk intimate la. cik dila bukan pakar sakit puan atau pakar S okeyh.
Cik dila hanya nak berkongsi apa yang cik dila amalkan dan apa hasilnya.
tak dapat apa-apa bayaran pun..hoho.


haa..ni dia yang cik dila amalkan sejak dari zaman tunangan orang hingga jadi isteri orang.
dan sekarang dah jadi emak orang.
cik dila dolu-dolu selalu banyak keluar keputihan. tak ade la sampai berbau tapi selalu kena tukar 
pantyliner. pergi kelas 3jam pun kena bawak spare pantyliner sebab takut MissV tak selesa.
Alhamdulillah,bila cik dila try makan jamu ni,memang SUPERBBB la hasilya.
MissV dah TIPTOP,keputihan dah berkurang, bukan tak ada langsung okeyh tapi 
dah NORMAL seperti anak dara lain. 
Selepas dah kahwin pun cik dila still makan dan gula2ati selalu PUASS hati..
time preggy,cik dila stop makan tapi semasa pantang cik dila continue ambil jamu ni sebab nak kembalikan balik tenaga dan betulkan urat-urat yang mengembang.betul ke mengembang??
Cik dila pantang 100 hari okeyh..bila dah habis pantang tu,gula2ati cakap macam ANAK DARA malam pertama je..ahaks!
dan yang sangat ketara, MissB tak akan kendur walaupun menyusu badan.
kalau korang ade rasa nak lebih tahu,boleh tengok kat sini jamu ratu dara..

#BalingBelakang HOT!!

hye all...

sekarang dok tengah demam pasal baling belakang ataupun throwback..apa throwback??
ntah la..nak citer lebih-lebih pun cik dila tak ada la tahu sangat istilah muda mudi ni..
TAPIII...
bagi cik dila la,BalingBelakang ni macam mengimbau kenangan la.
korang semua ada kenangan tak?
mesti la semua ada kan?
banyak yang manis ke yang pahit?
tak kisah la banyak yang pahit atau yang manis..
Just ambik semua tu dari sudut positif.apa kata orang tua..
Yang manis jadikan pedoman, yang pahit jadikan sempadan..
sorry la ye kalau korag rasa menyampah or PEDUPPP gler-gler baca tulisan tak seberapa cik dila ni,
cik dila bukan pandai sangat nak mengayat,menyusun kata-kata puitis.



ni throwback bagi family cik dila..time ni cik dila baru jadi TUNANGAN gula2ati.
throwback ni time pertunangan adik lelaki cik dila.sorry,gambar tunangnya x ade dalam ni.
dah penuh sangat ni.nanti senget pula gambar ni..ni BalingBelakang tahun 2012..

Tuesday, 23 September 2014

Aman AF 2014 BerMASALAH?

hye all.. hari ni cik dila nak sentuh sikit pasal budak Aman ni. cik dila tengok muka dia boleh tahan. kira boleh JUAL la..
TAPII...
Dia tersangat PEMALU..bukan sangat okeyh tapi dah TERR..keymon la..awak dah jadi peserta AF okeyh..setakat masuk AF sebab nak cabar diri untuk lakukan benda baru, awak membazirkan pelabura pengundi-pengundi awak..But, sorryyy sesangat la okeyh..cik dila bukan salah seorang kipas susah mati si Aman ni.


harap-harap untuk konsert minggu ke empat AF, Aman tak akan malu lagi. kalau Aman masih malu-malu,Aman memang tak patut berada dalam AF 2014. Penghibur atau penyanyi tak boleh nak malu-malu,nanti kami peminat atau pendengar tak dapat merasai persembahan artis tersebut.
Good Luck AMAN!

Monday, 22 September 2014

Cerita Panas Nuha AF 2014


Akademi Fantasia 2014 sudah masuk minggu ke 3.Persembahan pelajar yang cik dila paling tunggu semestinyta NUHA..Bagi cik dila, Nuha ni ada aura tersendiri.Walaupun dia malu-malu tapi sekali dia menyanyi, memang sangat MEMANASkan telinga la..bagi cik dila, NUHA memang ada Aura dia tersendiri..bukan Aurawhite okeyh..Dato' Ramli MS pun cakap yang suara Nuha boleh di jual dan sentiasa menjadi buruan komposer dan penerbit..Kita tak mahu cari Artis SADURAN okeyh..
teruskan mengundi Nuha..jangan tersingkir sebelum waktunya pulak..




Friday, 19 September 2014

petua anak sihat montel



ni la my sweety..a.k.a NUR AIMYLEA FITIYYA BINTI MOHD ZUHAIRI
dia lahir 07.07.2013,pkul 7.30pm..
macam mana dia boleh jadi 'montel'??
of kos la ummi dia bagi fully breast feeding(bf)
kita bagi dia bf until umur dia cukup 1 tahun.
kenapa tak bagi hingga 2 tahun??
hoho..
niat di hati memang nak bagi bf until umur dia 2 tahun,
TAPI...
kita TERmengangdung la plak..
so, orang tua2 cakap, x elok la bagi anak susu badan
kalau kita mengandung lagi..sebab 
kesian kat baby dalam perut,
nanti x cukup nutrien.


Sunday, 14 September 2014

makna nama

assalamualaikum..
salam sejahtera..
salam 1 Malaysia..

busy sesangat ler sejak jd mommy ni..asyekk nk melayan si anak je..
my sweety dh lbih dr 1 tahun..gedik2 la manje nyer..
nama my sweety NUR AIMYLEA FITIYYA..maksudnya, CAHAYA KEBIJAKSANAAN dan ANAK GADIS YG MENJAGA HARGA DIRI..aminn..

in the next2 post,ummi upload gambar my sweety k..
cau cin cauuu..
my sweety dh bangun dr tdo yg lena..hewhew!!