iklan

Sunday, 21 December 2014

Menarik Follower di Blog


Assalamualaikum..

Hye all.. Update blog time ni coz Aimy baru je lelap. Hurmm, susah nak tidorkan dia sekarang ni sebab dia selalu nak ummi kesayangan dok pelok-pelok dia.

Cik Dila pun tak tahu nak tulis entry tentang apa tapi belog ni macam dah lama tak berupdate.. Tu yang rajin kan tangan untuk menekan keyboard ni. Belog ni memang tak seberapa. cik Dila menulis hanya untuk berkongsi rasa dan cerita. Berkongsi ilmu and pengetahuan yang tak seberapa dalam diri dan minda.

Cik Dila pun tak tahu macam mana nak menarik follower untuk like and follow belog kita. Kadang-kadang dok terpikir, ade ke yang baca?? Atau ummi hanya SS? SS tu apa?? Ss tu 'Syok Sendiri'..
Tapi apa pun, menulis la dengan ikhlas. Berkongsi la dengan jujur. InshaAllah, apa yang di kongsi akan memberi manfaat kepada sesiapa yang membaca.

Mungkin ia bukan di baca hari ini.. Mungkin esok atau lusa, atau 2,3 tahun lagi.. dan masa tu, bukan bonus Nuffnang yang kita perlu tengok tapi SAHAM akhirat yang kita minta..
Cehh, mesti korang TERKESIMAA dengan cik Dila kan?? 

Menarik Follower ada macam-macam cara, adayang buat giveaway, ade yang mintak buat review. Tapi cik Dila hanya pasrah.. follow la jika belog cik Dila boleh memberi manfaat dalam hidup korang. Jika tak, biar je berlalu seperti angin membawa dedaun kayu..


p/s: tqvm kalau ada yang baca.. sudi-sudi la komen and follow g+ cik Dila..


Saturday, 13 December 2014

Bahaya ubat gigi BERFLORIDA ketika hamil


Assalamualaikum..

Hye all.. Selamat berhujung minggu.. Best nyer hujung minggu and cuti sekolah pulak, banyak la program yang bermain di fikiran mommydaddy.. 

Cik Dila nak share tentang ubat gigi berflorida.. Last week, cik Dila berjaya pi chek up keadaan 'orang kat dalam' selepas lewat beberapa minggu dari tarikh appointment  yang sepatutnya.. Almaklum ler, CH selalu busy dengan hal kerja dia yang tak tentu masa tu..

Doctor ni memang pakar sakit puan and sangat details. Dia siap ukur lilitan kepala baby, jari, kaki, tengok bibir baby. Kiranya memang sangat puas hati and rasa berbaloi walaupun  untuk scan 3D je dah cecah RM80.. Kalau dia kasi vitamin memang RM80++ ler.. Cik Dila pun tak tahu korang biasa anggap tu murah atau mahal.

Sebelum kitorang balik, doc sempat tanya cik Dila guna ubat gigi apa? 'Cik Dila jawab guna Colgate or Mukmin.' Kitorang tengok dia bangun and ambik barang.. 'This is a gift for you. Free floride and please continue use it if you breastfeeding'. 'Thanks doc!'.. Waa, dapat hadiah! Aimy dah sebookk nak pegang buat mainan.




Q : Kenapa kita kena guna ubat gigi yang tak ada Flouride??
Sebab flouride tu kalau kita tertelan, ia boleh merosakkan sistem otak baby. Otak baby akan jadi lambat berkembang or slow..

Kalau korang nak tahu lebih lanjut, boleh la tengok kat PUREEN.. Maybe banyak brand lain tapi ni yang cik Dila guna and ianya HALAL..




Review: Powerbank ROMOSS


Assalamualaikum..

Hye all.. Salam FINAL.. final kenape?? HM kan berjaya mengaum ke final.. Bangga la sikit, and jangan berhenti support our team.. Tak kisah la tentang player 'ego' or 'tak boleh di kritik' tu.. Yang penting kita sokong pasukan HM, bukan individu  okeyh...

Ni cik Dila nak share tentang powerbank yang HANGATTT cam pisang goreng cheese + coklat.. Sebelum ni cik Dila ada citer tentang powerbank Pineng Tiruan yang memang mendapat sambutan. Ramai giler member cik Dila yang beli Powerbank Pineng sebab harga murah.. Tapi baru guna kejap, dengar macam-macam keluhan diorang pasal powerbank 'MURAH' diorang tu..

Cik Dila puas hati sangat-sangat dengan powerbank ROMOSS ni. And cik Dila jugak berani jadi agent powerbank ni. Harga memang berbaloiii-baloii baq hang.. Kira harga kawan-kawan je. So, cik Dila sedia kan terus jawapan untuk soalan yang timbul tanda ?? kat korang okeyh..


Q: Original ke LOCAL??
A: Powerbank ni 100% Original.

Q: Macam mana nak tahu Ori ke Local?
A: Ada Sticker MC MILLION kat kotak.. McMillion ni kiranya Authorised Dealer Powerbank Romoss di Malaysia. Kiranya macam handphone nokia, kalau ada sticker ZITRON tu kira ORI laa..
*tu kira contoh mudah yang cik Dila boleh bagi la untuk korang cepat tangkap*

Q: Warranty bape lama?
A: Warranty untuk 1 tahun. Kalau rosak apa-apa berkaitan manufacturing, korang boleh hantar ke mana-mana branch ROMOSS

Q: Bape kali boleh caj hp?
A: Depends pada model hp korang.

Q: Bape watt?
A: Cik Dila ada yang 10400mAh.. setakat ni kat Malaysia, yang paling tinggi watt pun 10400mAh je, kalau ada yang lagi besar sampai 20000mAh, itu yang local..*jawapan daripada dealer*

So, cik Dila harap dah berjaya menjawab persoalan dari korang. Kalau korang still ada rasa was-was, boleh chek dekat outlet Romoss yang dah macam cendawan tumbuh sekarang ni.

Harga????
kan dah cakap nak bagi harga kawan-kawan je.. Only RM90 include postage.. MAHALL??
Okeyh la kalau mahal, kat branch jual RM99 (promosi) kalau tak ade promosi RM129nett..
Memang tak dapet nak nolongg ler..

p/s: pastikan yang ORI baru beli.. jangan sebab nak powerbank RM50, rosak hp yang harga RM1000++..tak berbaloiiii!!
Kalau korang still ade persoalan tentang powerbank ni, boleh la tengok review kat uncle google ni tapi mostly dari oversea la sebab powerbank ni dah PEMOSSS giler kat sana...

Tuesday, 9 December 2014

1st GA By Eyzamiel: BB Cream Seqy Beauty


Assalamualaikum..

Hye all.. Salam hari Selasa ye.. Hari ni update blog pepagi sebelum Aimy bangun coz tak nak ade dua blogger.. haha!

Okeyh la.. cik Dila lupakan keKECEWAan sebab tak dapat try Ephyra Skin Bar.. So, tak dapett ler nak muka glowing-glowing time deliver baby nanti.. Tu la, niat pun dah tak betul kan?? Nak glowing cam Rozita Cik Wan.. Bukan pe, Cik Dila kagum dengan kurniaan Allah kat Che Ta tu..

Kiranya tak ade rezeki la nak try, kalau nak jugak kena beli sendiri.. Tapi ade 1 lagi harapan cik Dila untuk nampak glowing, dengan Seqy Beauty BB Cream. Harap-harap dapat la try repair muka yang teruk ni. Tapi yang paling penting, korang doakan cik Dila and 'orang kat dalam' ni selamat ye!! Amin..


*gambar dari uncle google

Haa, cik Dila memang dok godek-godek testimoni pasal Seqy Beauty BB Cream ni and memang tertarik menarik kau memang de boom la.. Harga pun masih mampu milik gilerr kalau nak cantik..Korang boleh gali banyak info pasal produk ni kat Eyzamiel atau kat Seqy Beauty.

Sebotol cuma RM 55 (semenanjung) dan RM 60 (Sabah / Sarawak) Sesiapa yang beli ngan sis Eyza... dia akan bagi Free Postage dan Free Gift... dan kalau korang bagitau yang korang pembaca blog dia... dia akan up sikit hadiah yang lagi best... :) 

Untuk pertanyaan / pembelian : Whatsapp atau Mesej sahaja 013-3151382 

Instagram : izz_zara_shoppe email : eyzafarza@gmail.com 


Tq ye sebab sudi baca contengan CD ni.. Sila KLIK 

Tuesday, 2 December 2014

Maggi Ketam Di Melaka


Assalamualaikum..

Hye all.. Hari ni cik Dila excited sikit nak menconteng kat entry ni sebab Aimy dah tidur awal. Dia keletihan kot sebab seharian tak tidur. Almaklum ler, dah dapat kaki.. mau jalan aje keje nyer. Asyik 'cium bontot' ummi dia ni je. Korang jangan nak double meaning ek!1 Maksud cik Dila, Aimy nak follow je mana cik Dila pergi..cik Dila masuk dapur, dia pun masuk dapur. cik Dila jemur kain, dia tolong tarik kain.

Haa, dah la citer pasal Aimy.. nanti terbangun pulak dia. Terbantut la pulak entry cik Dila ni. Emm, preggy kali kedua ni cik Dila memang suka makan maggi. Tak kisah la brand Maggi ke, Ruski ke, Mee sedap ke, Saji Mee ke.. Cik Husband dah banyak kali membebel tapi kalau dia larang, merajukk ler mak buyong ni..

And cik Dila mengada-ngada cikit ngan CH.. mintak dia masakkan Maggi Ketam. Biasa la, lelaki memang superbb bak hang kalau bab masak.. MEMANG TABIKKK!! Mostly kita tengok yang femess cam Chef Wan, Chef Ismail, Chef Zam.. and yang kat rumah cik Dila ni, Chef Herry..opss!!



Sorry ler gambar nye tak bape nak shantek.. cik Dila memang fail bab-bab foto ni. But,seriously cik Dila gitau, walaupun maggi ketam ni tak sesedap Master Chef punya masakan tapi value nya sangat tinngi. Air tangan suami tu yang penting.. kadang-kadang kita ni isteri, nak jugak merasa suami masak, hidang and layan kita cam permaisuri.. Ewaahhh!!

So, suami-suami.. Please la appreciate isteri anda yang selalu masak, basuh, hidang, layan and buat segalanya untuk anda. Sometimes, kita terlupa yang isteri kita tu penat tapi kita tetap nak dia buat macam-macam untuk kita.

Ni je la citer Maggi Ketam cik Dila.. Maggi biasa yang mendapat sentuhan luar biasa. Terima kasih ye CH sebab sudi melayan karenah mak buyong yang hentak-hentak kaki ajak pergi cari ketam dekat Aeon, walaupun tengok jam dah pukul8.30 malam..

Tq for reading my contengan.. sila KLIK

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com




Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )

  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )





EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :

  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :

  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.


Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? Cik Dila yang nak try

Umur pengguna? 26 tahun

Jantina pengguna? (Perempuan)

Jenis kulit? (Berminyak)



Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.

Kulit muka cik Dila ni kuat sangat berminyak. Sekarang tengah preggy, memang muka sangat-sangat teruk, nampak tak bermaya. Kalau keluar pun nampak berkilat je, walaupun tak pakai apa-apa produk kat muka. So, cik Dila nak try la Ephyra Skin Bar ni. Mana la tau time nak deliver tu boleh berseri-seri cam Che Ta ke..berangann la sangatt!! Tapi kalau kulit muka boleh jadi mulus cam kulit baby yang keluar nanti, memang sayang Ephyra Skin Bar ketat-ketatt la..



Pengguna Ephyra? (Tidak)


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Sunday, 30 November 2014

Kawan ke Sahabat??#part1


Assalamualaikum..

Hye all..salam 3-1..chewahhh, pasal gol HM la tu. Apa HM?? short for Harimau Malaya dik!
Apa program korang hari ni?? cik Dila stay kat rumah je hari ni sebab tak bape nak sihat, selsema..
Lagipun tak selesa nak keluar dengan cuaca jap-jap hujan, kesian kat Aimy..

Korang ade BEST FRIEND tak? tak kisah la sorang, dua orang atau ber orang-orang.. Cik Dila ade a few BFF yang cik Dila kenal 'luar dalam' dari zaman tadika hingga la anak kitorang pun dah nak masuk tadika.


*ni gambar masa form5..3org lagi tak ade

Macam mana nak tau dia tu boleh anggap sebagai BFF? First of all, cik Dila selesa bila bersama diorang. Kitorang boleh cerita tentang apa sahaja.. apa sahaja okeyhh except hal dalam kain.. Tu cerita sensitipp!

Second, kitorang boleh cari bahan untuk gelak sampai tepuk-tepuk meja.. Memang susah nak jumpa member yang boleh buat kita tergelak hingga lupa segala masalah but they can! Jujur cik Dila cakap, diorang boleh buat cik Dila gelakkk and lupa segala yang menyemakkkan otakk.. hingga lupa title I ni wife and makk budakk..Opss!!

And, dengan diorang cik Dila boleh mengimbau kenangan.. this is the best part la. Bila throwback balik pasal cikgu-cikgu yang garang, tentang tidur dalam kelas, tentang meniru time exam, tentang kena denda sebab tak siap buat essei atau karangan.. sangat tersentuhh!!

For me, diorang memang the best part in my life. cik Dila tak nak diorang hanya jadi kenangan.. Jom rapatkan hubungan dengan BFF kita.. Sesekali Mesej, Call , Whatsapp or Wechat la tanya khabar diorang.. Jangan biar kesibukan kita membunuh Ukhwah.. Ingat la yang diorang pernah buat zaman remaja kita menjadi ceria..menjadi gila-gila..menjadi siapa kita hari ini.. menjadi diri sendiri..

tq for reading tulisan cik Dila..boleh la tinggalkan komen korang!!


Friday, 28 November 2014

Rahsia Buat Duit Melalui FB


Assalamualaikum..

Sekarang dah timbul macam-macam jenis bisnes kat FB. Sampai kan kita yang log in FB sebab nak tengok perkembangan terkini kawan-kawan pun dok juling mata sebab banyak sangat iklan.
Tapi, persoalannya.. menjadi ke iklan diorang tu?? Boleh ke masukk duit??

Haa, ni Cik Dila or CD nak share tentang cara nak jadikan FB korang sebagai ATM. Bukan Angkatan Tentera Malaysia okeyh.. Tapi salah satu cara untuk korang jana income. Secara pasif pulak tu.



Kalau korang betul-betul berminat nak dapat duit sambil-sambil log in FB, sambil baca gosip artis.. korang kena gali dulu ilmu tentang macam mana nak keluarkan duit korang tu. Cari ilmu betul-betul sebelum nak start apa-apa ye.. Bukan ape, cik Dila tak nak la, "dah terhantuk baru nak.............."
Korang smabung lerr...terlupa pulak!!


Rahsia Facebook Sebagai Lubuk Duit Kini Terbongkar!!!

GIVEAWAY RM100 Untuk Seorang Pemenang Bertuah

GIVEAWAY November . Bermula hari ini sehingga 30 November 2014.


Klik banner untuk join

Senarai filem melayu yang akan ditayangkan di pawagam pada penghujung 2014/2015

  • cicakman 3
  • dendam orang mati
  • anak jantan
  • lelaki harapan dunia
  • manisnya cinta di cappadoccia
  • hanyut 
  • gila baby
  • nota
  • suami aku ustaz
  • balun
  • bravo 5
  • hantu bungkus ikat tepi
  • dollah superstar
  • juvana 2
  • kelibat
  • tuli sekampung
  • terbaik dari langit
  • 1,2 jaga

Syarat-syarat penyertaan :

  1. Copy kod HTML dan paste kan di entry
  2. Tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan
  3. Follow blog Portal Pengembara Jalanan di Google Friend Connect
  4. Tinggalkan link url entry korang di ruang komen.
  5. Link kan banner ke entry ini.



Thursday, 27 November 2014

Powerbank Pineng TIRUAN!!


Assalamualaikum..

Alkisahnya, last week before cik Dila ke KL, kitorang pi round Dataran Pahlawan sebab nak cari powerbank Pineng kat adik kesayangan cik Dila. Dia nak yang 10000mAh je. So, dah nama pun adik kesayangan, tolong ler cari.

Kalau ikutkan dia nak beli yang dalam Lazada je tapi cik Dila cam susah nak percaya. Even dia dok cakap kawan dia beli kat Lazada 10000mAh powerbank Pineng just around RM40++.. Biar betikkk ko dik??

Kat dalam Dataran Pahlawan tu ade autorised dealer Pineng and kitorang pun tanya la harga untuk model PN-968. Dia cakap RM89, paling kurang boleh bagi RM85. Cik Dila pun tanya la apesal kawan saya beli RM40 je?? Dia bagi senyum goat and cakap, akak nak yang AP ke?? Saya just ada yang ORI je kak.

Tapi sebab nak cepat, cik Dila just mintak tips nak kenal yang AP and yang ORI, and tanya yang paling bagus yang mana?? Dia cakap yang paling bagus, powerbank ROMOSS.. powerbank ni tak se PEMESS Pineng tapi kualiti tip top..

Korang boleh la tengok-tengok tentang Powerbank Romoss ni kat romoss.


Harga dia memang mahal tapi kualiti memang terbaikk!! kalau korang ade yang berminat, dengan cik Dila still ada 3 pcs yang belum bertuan, harga memang jauh lebih RENDAHH dari kat pasaran..
Boleh la Whatsapp cik Dila : 0193478842.. 


Tuesday, 25 November 2014

Konvokesyen UiTM ke 81

Assalamualaikum..


Alhamdulillah, hujung minggu lepas cik Dila berkesempatan bawak Aimy jumpa aunty and uncle dia yang tinggal kat Putrajaya. Biasa nya susah nak pergi sana walaupun jarak dekat tapi sebab selalu ada aktiviti lain kat Melaka.

Tapi yang tak syok nyer, time kitorang pi sana, diorang pulak busy dengan projek konvo kat UiTM. Macam yang korang tahu la, abang ipar cik Dila ni part time photografer. (betul ke ejaan tu?)..  So, dia dah terambikk projek yang superrr busy and superrr masyukk ni.

Kesian pulak tengok Aimy dapat main-main kejap je ngan aunty and uncle. So, sebelum balik Melaka, kitorang singgah la tengok booth diorang kat tapak konvo tu. Booth diorang yang no .2 and penuh ngan student sampai ade yang booking sebelum masuk dewan, kitorang pun duduk kat luar je sebab kat dalam studio penuh ngan family and student-student yang dok isi form and pilih pakej.





Tahniah la kat adik-adik yang dah genggam skrol, memang rasa puas hati lepas struggle untuk dapat skrol tu kan?? Bila tengok student konvo, teringin pulak nak jadi student balik.. Tapi rasa kesian pulak kat Aimy and 'orang kat dalam' ni..

So, kalau ade yang berminat nak tanya pakej or nak PAHATTT foto kejayaan korang, boleh la tengok FB PNG Graduate Photography atau boleh la Whatsapp, wechat or pape je la dengan :

+6012.272.8941
+6016.725.2906

Diorang punyer servis memang terbaikk la.. Cik Dila senyum je tengok diorang dok layan makcik-makcik yang mintak diskaun.. Confirm dapat diskaun la makcik!


Tq for reading okeyh.. Sila KLIK..

Monday, 24 November 2014

Muzium Penjara di Melaka

Assalamualaikum..

Hye all.. Last week, hari Khamis, 20hb November,2014 Muzium Negara Malaysia telah merasmikan Muzium Penjara di Banda Hilir, Melaka. Haa, skema giler ayat cik Dila ni kan?? Bukan ape, nak bagi nampak formal cam pembaca berita or wartawan la. Tapi tak ade la nak buat pantun segala bagai cam Karamsigh Walia, nanti jadi KARAM DI LAUTAN CINTA pulak..

So, secara rasminya bertambah la tempat untuk di lawati di Melaka ni. Kalau sebelum ni korang datang Melaka je, pi melawat Muzium Samudera, Muzium Kapal Selam, and tempat-tempat bersejarah yang lain, this trip korang boleh la masuk melawat penjara.

Cik Dila pun tak berkesempatan nak masuk lagi, cuma tahu dah dirasmikan je. Lagi satu cik Dila memang tak berani nak masuk tempat-tempat camtu. Lagi-lagi dengan Aimy. Nanti tak pasal-pasal ade yang 'berkenan' dengan Aimy.



Ni je yang sempat di snap ketika majlis perasmian. Almaklum ler, da tengahari..panas pulak tu. So, semua nak settle kan majlis perasmian ni cepat-cepat. Cik Dila memang suggest la kalau korang datang ke Melaka, jom la melawat ke Muzium Melaka ni. Boleh la korang tengok and bayangkan apa yang banduan-banduan tu rasa time kat dalam. Selain tu, boleh gak dapat kesedaran kat semua supaya tak melakukan kesalahan yang melanggar undang-undang dunia. 

p/s : Undang-Undang Allah jangan la sesekali kita langgar.Sesungguhnya, neraka itu pasti kepada manusia yang melanggar larangan Allah. Nauzubillah..


Thursday, 20 November 2014

Original atau 'Tiruan'??


Assalamualaikum..

Hari ni cik Dila update entri pepagi sebelum Aimy bangun.. Bukan ape, kalau dia dah bangun, nanti akan jadi dua orang pulak yang menulis entri dalam blog cik Dila ni.. Paham ke idokk?? Nanti ada pulak yang nyanyi lagu Keliru sebab apa yang cik Dila tulis tu maksudnya tak sampai.

Emm, semalam cik Dila terbaca luahan rasa ketidakpuasan hati Innanie Ariffin bila entri dia telah di 'copypaste'. Hurmmm, cik Dila maybe bukan orang yang tepat untuk mengulas isu tersebut but I'm always talk to myself, 'BERDIRI ATAS KAKI SENDIRI'. 

Haa, ape related nya?? Ye la, bila kita berdiri atas kaki sendiri, kita akan usaha sendiri. Usaha mencari idea, usaha untuk menulis, usaha untuk menarik trafik.. pendek kata, hidup ni memang perlu berusaha. Jangan menunggu semua untuk di suap.



Bagi cik Dila, jadi blogger ni cukup senang, just create a blog and u dah jadi blogger but nak tarik trafik or nak buat entri tu yang susah. But u must be creatif. Kalau rasa tak kreatif or tak ada idea, tak payah nak copy segala bagai untuk update blog. Cuba letak diri kita kat tempat orang di tiru itu.. and baru kita tahu susah tak menjadi 'dia'..


So, sentiasa la tanya diri.. Nak yang Ori or Tiruan??


Tqvm for reading tulisan yang tak seberapa ni. sila KLIK!!

Monday, 17 November 2014

Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00


Assalamulaikum..

Hye all.. Happy weekend. Ape aktiviti korang hari minggu ni? Bawak anak jalan-jalan ke?? Ke keluar dating?? Kalau keluar dating, jangan sampai tak hengattt dunia okeyh..

Cik Dila tak ada aktiviti menarik minggu ni. Just bawak Aimy jalan-jalan pusing Bandar Melaka yang always jammed.. Melaka tak jammed?? Mimpi la sangat kalau Bandar Melaka ni tak jammed. Sebab tu kalau nak release tension, cik Dila lagi suke kalau keluar dari Bandar Melaka. 

Tapi entri ni bukan pasal aktiviti hujung minggu tapi pasal Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM750  yang cik Dila terrrperasan last week. Actually, Cik Dila nak join bukan sebab hadiahnya tapi sebab nak sharing tentang breastfeeding (BF). Haa, korang jangan ingat kami mak-mak ni guna BF untuk BOYPREN je tau...



Cik Dila memang sebelum ni 'working wife' and cik Dila 'resign' masa umur Aimy cecah 13months. Bukan sebab malas or dah rasa kaya tapiii rasa nak spend more time with her. Ye la, balik kerja je badan and otak dah penat, Aimy pulak tengah growing up.. So, she need her beloved ummi to teach her.. Haha.. Alasan la sangat!!!!

Walaupun cik Dila bekerja tapi Cik Dila still bagi Aimy 'susu badan' dari umur dia sehari hingga la umur dia setahun. Niat di hati nak cukupkan 2 tahun tapi 'tersangkut' pulak.. kena la stop BF sebab nanti nutrient tak cukup untuk Aimy, Ummi and dengan yang 'kat dalam'.

Time BF, cik Dila rasa rapat sangat-sangat dengan Aimy. Ye la, asal nak susu je peluk kita, confirm  la rapat. ye dok?? And bila dah stop BF, dia lebih rapat dengan papa dia...  Jelesss ummi.

Selain dari rapat, poket kami pun 'padat' jer. Sebab?? Ye la, susu ummi dia ni free of charge je dik oiii! Papa dia suka la sebab tak payah nak pening-pening buat bajet untuk susu. Susu yang FOC ade, buat apa nak beli susu formula yang paling murah pun RM30 for 900g?? Seminggu dah kena beli lagi.

And kalau korang perasan la kan, doktor-doktor dok suggest BF sebab baby yang BF ni antibodi dia lagi kuat. cik Dila tengok Aimy susah nak demam time dia BF secara ekslusif, tiap kali inject pun dia tak pernah demam. Tapi bila cik Dila dah mix dengan susu formula, dia baru demam and selsema tapi tak ade la teruk bebenor.

So, cik Dila memang happy sesangat la kalau lagi ramai 'ibu muda' atau 'young mothers' yang alert tentang kelebihan BF ni. Tak payah nak pikir nak cantik je. Dah cukup 2 tahun BF, cari la segala macam jamu untuk kasi anjal balik korang punyerr aset tu.

Haa, alang-alang dah terrrjoinn Contest Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM750.00 ni, harap-harap la ade peluang and rezeki nak menang mane-mane hadiah untuk 'orang kat dalam' ni. Kali ni memang betul-betul berazam nak cukupkan BF sampai umur dia 2 tahun. Insha Allah, niat yang baik biasanya dipermudahkan olehNya..

Tq for reading tulisan merapu cik Dila ni okeyh.. Sila KLIK!



Monday, 10 November 2014

5 cara cukupkan gaji RM2k sebulan

                             Assalamualaikum..

Malam-malam ni aku nak bagi tips sebab nak sahut seruan kerajaan untuk berjimat dan berhemah dalam berbelanja. Kenapa 'aku' bukan cik Dila as usual?? Saje je nak ambik mood..

1. Beli barang keperluan
Ni memang point penting. Disiplinkan diri untuk listkan awal-awal apa yang korang nak beli untuk gaji bulan ni. Contohnya,bulan  November..korang dah listkan barang dapur yang nak top up, nak renew yang dah expired or lain-lain.

2. Elakkan makan di luar
Haa, ni memang boleh jimat. Korang perlu rajin la masak. Tak salah sebenarnya sekali-sekala nak makan kat luar, ye la mesti boring duk makan yang kita masak je tapi elakkan or kurangkan. Cuba korang kira, sekali makan paling koman pun habis dalam RM 20.. kalau dah 5x korang dok pi, tak ke cecah ratus..

3. Jimatkan elektrik
Ni pun langkah berguna gak sebab sekarang kadar tarif dah naik. Kalau sebelum ni bil RM 20, sekarang naik la RM30 or lebih. So,ambik la langkah bijak iaitu tutup suis time korang pergi kerja or keluar rumah. Tutup semua lampu time korang tidur, guna timer untuk aircond, tutup heater time tak guna and ready air dalam termos.

4.Recycle
Korang mesti selalu tengok iklan recycle barang-barang kan? Tapi jangan tengok je ye.. cuba la amalkan. Tin kosong,botol plastik, kertas tu jangan la main buang je. Kalau korang memang dah buntu sangat nak buat apa,korang kumpul and pi jual. Boleh gak dapat duit walaupun tak sebulan gaji.

5. Menabung
Amalan ni mak bapak kita dah ajar dari kecik lagi. Aku ingat lagi dolu-dolu ayah aku selalu buatkan kitorang tabung dari buluh. Almaklum ler, tak mampu nak beli tabung gajah, dolu-dolu tabung gajah tu mahal. Aku pulak bukan anak tunggal tapi ramai adik beradik. Bila penuh je,ayah aku akan pecahkan. Lepas tu kitorang sama-sama kira. Kalau cukup RM50 or lebih,terus esoknya ayah aku gi bank. Kalau tak,kena la menabung lagi.

Lastly, we must back to basic. Korang jangan lupa Allah yang memberi rezeki. Walaupun gaji korang dah cecah RM10k tapi kalau korang lupa padaNya,memang akan sentiasa rasa tak cukup. And 1 lagi, bila dapat gaji tu ringan-ringankan tangan transfer duit kat mak bapak dulu. Lepas tu korang habiskan la untuk yang lain.

   Tq for reading apa yang aku dok merapu ni..

BAKAT atau RUPA??


Assalamualaikum..

Akademi Fantasia (AF 2014) dah berjaya melabuhkan tirainya semalam. Mesti banyak suka-duka and kenangan yang tertinggal kepada pelajar, tenaga pengajar, juri, host and we oll sebagai penonton or pengundi. Cik Dila tahu ramai gilerrr yang tak puas hati dengan result semalam kan??

Well, itu la AF dik! Realitinya di sini!




Kita sebagai penonton, hanya mampu pasghah okeyh... twitter cik Dila banjirr dengan ayat-ayat terkezutt bila AMAN jadi naib juara. And cik Dila sendiri pun macam tak percaya.

tapi... ni la namanya rezeki. Walaupun suara dia okey-okey jer tapi dia berjaya mencuri undi kesian daripada penonton Malaysia. Well, we oll know rakyat Malaysia memang jenis mudah kesian, ringan tangan nak menderma AFUNDI.

Anyway, tahniah la Aman. Even retisss yang cik Dila fav sangat boleh lupa lirik time final but she's still strong to finish it. Memang terbaikkk la Nuha. sedikit la rasa 'ralat' sebab lagu 3 suara memang susah and Nuha pulun untuk nyanyi sorang-sorang...

So, AF 2014 berjaya membuktikan bahawa berbakat atau tak, itu bukan keutamaan tapi yang penting ada rupa. Aman memang ada rupa yang boleh di "market" kan. Good Luck Aman... Dalam AF anda dah berjaya, hopefully perjalanan seni anda tidak terhenti dan buktikan 'Bidang Seni memang Bidang anda!'


tq for reading...

p/s: when Allah says, rezeki itu milik kita.. jangan pernah menidakkannya!

Sunday, 9 November 2014

Positif ker??


Assalamualaikum..

Hye all..dah seminggu cik Dila tak update pape entry..bukan merajuk  tapi busy mengemas and melayan Aimy. Yela, dia dah makin laju jalan, makin 'rajin' pulak dia tolong ummi dia ni mengemass!

Haa, hari ni nak menconteng and merapu tentang positif. tapi bukan pasal result Dato' Lee Chong Wei yang positif tu okeyh. Yang tu kita tak boleh nak komen lebih-lebih, cuma boleh berharap masih ada sinar untuk beliau. Jangan 'gantung' raket dengan isu panass!

Cik Dila sebenarnya nak share dengan korang untuk sentiasa positif. Positif Thinking ni penting untuk membuat kita sentiasa motivated. Ye la, kita tak tahu apa nasib kita. Cam Cik Dila, kadang-kadang terbit gak rasa jelesss tahap gaban bila tengok member-member lain dah ada aset sendiri, ade kereta sendiri, ade rumah sendiri, ada tanah sendiri (walaupun tanah dalam pasu).

And time ni la penting nya positif thinking. Rezeki and nasib kita tak sama dikk! Ada kawan-kawan cik Dila yang cakap diorang jeless sebab cik Dila dah ada keluarga, ada Aimy and incoming baby.. ada husband tempat bergantung..Walaupun diorang ada kerja, ada gaji bulan-bulan tapi diorang masih mencari calon suami, anak memang belum merancang lagi.

So, tak yah la nak jeles-jeles sangat sebab hidup kita ni berbeza. Allah beri apa yang kita perlu bukan apa yang kita mahu. Maybe hari ni kita belum nampak 'keperluan' kita tapi suatu hari nanti kita akan mensyukuri pemberian itu.

Okeyh.. itu aje coretan cik Dila. sudi-sudi la tinggal komen and jejak korang ye.. tqvm

Sunday, 2 November 2014

10 Tip Menjadi Pelajar Cemerlang SPM 2014


Assalamualaikum..

Esok semua pelajar Tingkatan Lima seluruh Malaysia akan menghadapi peperiksaan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), and memang SPM bukan penentu segala tapi SPM permulaan bagi segala.. kat atas dunia ni ye adik-adik. So, cik Dila nak kongsi la sikit tips yang boleh adik-adik praktikkan di saat-saat akhir.

  1. Solat HAJAT and Restu IBUBAPA
Seelok-eloknya perbanyakkan solat hajat utuk memohon keredhaan Allah selepas kita berusaha dan belajar selama beberapa tahun. Redha Allah itu penting utuk memastikan kita dapat menjawab atau melakukan sesuatu perkara dengan tenang and lancar.

    
    2.  Tidur Awal dan Rehat Secukupnya

Malam sebelum peperiksaan, adik-adik digalakkan tidur awal dan rehat yang secukupnya. Dah tak usah nak study last-last minute. Bukan apa, supaya OTAK kita dapat REFRESH.. Haa, jangan ingat laptop je nak refresh okeyh. Kalau tak dapat rehat yang cukup, nanti boleh jadi BLANK masa tengok soalan. tapi pastikan semua ALAT TULIS, IC dah ready okeyh.


   3.  Bangun Awal and Datang Awal 

Okey, bila dah tidur awal and dapat rehat yang cukup, baru la boleh nak bangun awal dengan OTAK yang segar bugar kan?? Tu la nikmat and faedahnya. Bila bangun awal, kita punya masa yang cukup untuk mandi, solat and bersiap untuk menghadapi peperiksaan. 


   4.  Tenang dan Percaya Diri

Adik-adik perlu la bertenang. Jangan terlalu nervess atau merasa takut untuk menghadapi kenyataan. Just take a breath and think that ALL is WELL.. Percaya bahawa kita dah berusaha sebaiknya and kalau GAGAL, kita gagal selepas berusaha bukan menyerah bulat-bulat untuk gagal.


   5.  Mulakan dengan BISMILLAH

Haa, bila dah dapat kertas soalan, RELAXX je.. tak kira la kertas soalan tu warna apa. (setahu cik Dila warna kertas soalan mewakili kesukarannya).. And mulakan dengan BISMILLAH sebelum menjawab. Jangan terlalu GELOJOHHH okeyh..


  6. Catatan

Buat catatan apa yang masih adik-adik ingat. Bukan apa, usually bila kita tengok je kertas soalan, kita akan jadi nervess and taksub, so kat sini kita akan lupa apa yang kita dok baca or hafal. Untuk mengelakkan incident itu, catit la ckit kat kertas jawapan yang dah sedia atas meja.


  7. Jawab secara Strategik

Okeyh la, untuk soalan esei, adik-adik susun la jawapan tu ikut fakta yang paling penting hingga ke kurang penting. Contoh, yang main point, jangan ler di letak dekat footer.. nanti kurang la markahnya.


  8. Buat Mind Mapping

Haa, ni satu lagi teknik untuk jawap esei. Adik-adik boleh buat mind map untuk memudahkan mengingat isi-isi penting yang telah dibaca. So, tak la jawapan TERSASAR jauh nanti.


   9. Last Check 

Sebelum tamat masa menjawab, ambik dalam 10 minit terakhir untuk re-check balik apa yang adik-adik dah jawab. yela, mana tahu kan ade tertinggal isi-isi penting yang boleh memberi markah. 1 markah boleh membezakan gred tau. So, grab this upportinity...(betul ke ejaan ummi ni?)


  10. Tawakkal

Lastly, bertawakkal la adik-adik. At least kita dah berusaha sebaiknya. SPM ni permulaan hala tuju masa depan adik-adik kat dunia je.. amal kita yang membawa kebahagiaan di akhirat. Jika gagal dalam SPM, cuba lagi.. gagal sekali tak bermakna gagal selamanya..


tq for reading.. GOOD LUCK!! sila KLIK

Friday, 31 October 2014

Make Up Artis yang "PANAS" di Kelantan


Assalamualaikum...

hye all.. saja nak habiskan hari Jumaat penghulu segala hari dengan entri yang PANASS..Ni nak share pasal sorang akak yang memang HOTTT giler baq hang. Full name dia NURUL AIN ABDULLAH tapi cik Dila just panggil 'Kak Ain'. Dia hot bukan sebab kisah-kisah melampau atau terlampau okeyhhh tapi sebab dia MUA yang artistik and bombastikk..


Haa, ni la orang nye.. tengok muka pun dah lawoo, mekap orang mesti lagi lawoo.. Tapi cik Dila cakap betul, kalau korang betul-betul nak guna servis akak ni untuk tunang, wedding or pape event yang korang rasa nak nampak cantik, better korang BOOKING awal-awal. Bukan ape sebab schedule akak kita ni memang cepat FULL.. Nanti tak pasal-pasal korang telan air liuq ja!



Yang ni plak antara hasil-hasil solekan Kak Ain ni. Sumpah memang kelasss artis la muka korang kalau dah kena conteng-conteng ngan kak Ain ni. Tapi bukan conteng-conteng biasa okeyh, conteng berilmu and berKELASSS!

Jangan nak tanya tentang harga okeyh coz cik Dila just share yang cik Dila rasa korang patut tahu je. Nak tahu details tentang harga or date yang avaiable, korang tanya kat FB NURUL AIN . Nanti boleh la korang godek-godek gambar yang Gojess hasil sentuhan kak Ain ni okeyh..

Tq for reading..sudi-sudi la KLIK..

Thursday, 30 October 2014

~ DAPAT CPUV NUFFNANG ~


Assalamualaikum..

Alhamdulillah..selepas berkecimpung dalam penulisan blog carca marba ni, cik Dila dapat cikit hasil. Walaupun cik Dila menulis blog sekadar suka-suka nak isi masa yang free time Aimy tidur je tapi at least dapat gak tengok hasil walaupun tak sebanyak yang redmummy atau  beautifulnara tapi dah boleh senyum sampai ke telinga sebab cik Dila kan newbie...

Tapi terima kasih sangat-sangat kat nuffnang sebab menyedari "kewujudan" blogger kerdil cam cik Dila ni. At first cik Dila tak mengharap nak dapat CPUV ni sebab ramai blogger dok cakap susah nak dapat and diorang pun dok tunggu bertahun baru dapat. Ni kan pulak cik Dila yang baru aktif menulis nak dapat CPUV, memang idoookk ler kata orang Perak.

Tu la orang cakap, jangan dok pikir negatif sesangat ler. Rezeki ni masing-masing. Yang penting usaha. Bila dapat CPUV walaupun CIPUTTT tapi buat cik Dila lagi semangat nak menulis and nak share input berguna untuk yang setia dengan blog cik Dila ni..(ada ke yang setia?)


Haa, 1 je tapi ko dah buat entry panjang berjela?? Tak pe la.. cikit-cikit lama-lama jadi bukit tau.. Cik Dila nak kumpul banyak-banyak and mana tau boleh challenge income REDMUMMY macam yang kat bawah ni


tq for reading okeyh..sila KLIK..


Tuesday, 28 October 2014

Tips kulit bayi putih bersih

Assalamualaikum...

Haa..ni cik Dila share sikit tips untuk dapat kulit baby yang putih bersih..korang jangan bagi ayat klise yang "putih la sebab mak nya putih"..mak nya tak putih pun okeyh.. tapi time pregnant kat aimy,cik Dila memang tak suka langsung minum soya. Susu pun minum bila kena paksa dengan gula2ati. Yang cik Dila amalkan ialah minum pati delima. Pagi and malam cik Dila dok minum pati delima je. Masam-masam pun okey je asalkan yang gula2ati buat. And alhamdulillah kulit aimy putih melepak je macam anak cina. Lagi satu dia tak ada alergik kat pape. Syukur sangat-sangat la.. korang pun try la. Cik Dila bukan minum jus delima yang harga ratus-ratus sebotol pun, cukup je pati delima Gulsan, sebotol paling mahal pun RM18 je.. letak pati 2 sudu besar,campur air sejuk, dah ready untuk minum.. tersangat la senang..

Tq for reading okeyh.. kalau korang ade nak share pape yang korang amalkan time preggy,sudikan lah comment

Aman AF 2014 "DISINGKIR"

Assalamulaikum...


Kembali ke alam penulisan selepas 2 minggu bercuti dari mengadap laptop usang tetapi banyak berjasa ni. Korang camne?? or patut cik Dila tanya.. korang kat mana? korang kat mana??

okeyh la..berbalik kepada tajuk panass cik Dila..sebenarnya cik Dila TERsangat tak puass hati sebab AMAN AF 2014 masih ada dalam AF..seriusss la cik Dila rasa dia tak patut berada di dalam akademi. Dia membuang duit peminat je sebab undi tetapi mutu persembahan still macam nyanyi karaoke.

Tetapi REALITI nya di sini..pelajar yang ada bakat dan suara tetapi tak ada rupa akan TERSINGKIR dan yang suara macam KATAK tapi ada rupa akan terus berada dalam akademi.. Last-last bila dah habis musim, terus berkubur entah ke mana..

So, korang yang memang FANATIK AF, please la tengok BAKAT bukan RUPA..masih belum terlambat untuk singkirkan pelajar yang tidak layak berada di final. Harap korang tahu la siapa pelajar yang tidak layak itu okeyh..


Sekadar pendapat cik Dila yang memerhati bakat baru dunia hiburan dari jauh.

tq for reading..

Saturday, 11 October 2014

Bahaya Vitamin E Shaklee

Assalamualaikum..


Ni cik Dila just nak share..bukan nak jual or pape okeyh.. and Cik Dila just makan je, bukan AHLI Shaklee pun. Orang kata, yang elok ni molek la kalau di kongsi. Vitamin Shaklee ni memang dah FEMESS seantero dunia la rasanya sebab sitisitusanasini duk citer pasal benda alah ni je kan? cik Dila just nak menempel info tentang Vitamin E. Korang baca la ye. 


Kelebihan Vitamin E Shaklee

- Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
- Memperbaiki peredaran darah
- Memperbaiki tisu
- Melindungi paru paru dari pencemaran udara
– Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan
– Mengurangkan parut & masalah jerawat
– Mengurangkan tekanan darah
– Membantu dalam pencegahan penyakit katarak
– Meningkatkan prestasi atlit dengan mengendurkan otot kaki dari kekejangan
– Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari
– Menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat
– Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk)
– Merendahkan kadar kolesterol
– Membantu mencegah pertumbuhan abnormal sel terutama kanser
– Meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki
– Juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri
– Membantu kawasan gelap areola mengecil dan warna puting menjadi cerah semula
– Membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual
– Mengatasi masalah kedinginan dalam perhubungan suami isteri di kalangan ibu menyusu




Kalau korang nak tau lagi detail pasal Vitamin E or produk Shaklee yang lain, korang WhatsApp la akak ni.. Or lagi mesraa dengan panggilan Kak Mimi. Umur dah cecah 3series tapi muka maintain awet muka.. Body shape KALAH anak dara. Pendek kata memang BAHAYA la Vitamin Shaklee ni. Bahaya sebab akak-akak dah kalahkan adik-adik..LOL

ESP Shaklee

Assalamualaikum..

Hye all.. ni sikit nak share tentang vitamin yang HOT..aka SHAKLEE..iaitu ESP..

ESP adalah ENERGIZING SOY PROTEIN. Sebab utama ESP ni jadi SANGAT popular dan produk yang paling laris ialah..kerana ESP membekalkan sumber proteinSemua tau kan badan kita perlukan sumber protein. Dalam pemakanan seharian kita sumber protein ada dalam ikan, ayam, daging. Tapi kenapa everyday makan lauk ayam tapi kerap juga tak sihat. Tak cukup ke? Haaa....untuk pengetahuan, ikan, ayam, daging tu kan kita masak dulu before makan. So bila dah masak, dah kena panas api, of course kandungan protein tu akan musnah dan yang tinggal.....tak cukup untuk badan kita yang kerja kadang-kadang more than 12 hours ni.

Kalau tak cukup protein apa akan berlaku?
  • rasa lemah, lesu, tak bermaya..akhirnya menggeletar.
  • kolesterol tinggi, tekanan darah rendah..jadi pening.
  • punca ulser perut + ulser usus.
  • luka lambat sembuh akhirnya berparut.
  • ganggu penglihatan / lama kelamaan jadi kabur.
  • antibodi tak kuat. Bila kurang protein, badan tak boleh nak lawan penyakit yang datang. Kurang ketahanan.


Kalau cukup protein pula?
Macamana tau badan kita cukup protein? Kemusykilan di situ. Jadi "always play safe" ambil ESP ini sebagai pelengkap. 



KEBAIKAN :  ESP SHAKLEE
  • Untuk wanita yang ingin pregnant atau plan untuk pregnant : ESP pulihara dan pelihara rahim kita.

  • Untuk wanita yang sedang pregnant macam saya sekarang : ESP kuatkan rahim kita dan bantu pembentukan otot bayi. Protein kan bagus untuk tumbesaran.

  • Untuk wanita yang menyusu anak bertuah dan anak kesayangan : ESP bantu banyakkan pengeluaran susu. Bila kita cukup protein, means kita cukup tenaga. Susu pun berkhasiat.
  • Untuk sesiapa yang nak stabilkan hormon : ESP mengandungi kacang soya, yang kaya dengan isoflavon, ia bantu memulihkan hormon wanita. Keluarkan darah kotor dan gantikan protein yang diperlukan.

  • Untuk sesiapa yang mahu kurus : ESP buat kita rasa kenyang. Nafsu nak makan sokmo pun kurang.

  • Untuk sesiapa yang ingin kekal sihat : ESP beri ketahanan badan dan pelengkap nutrient dalam badan kita. Bila semuanya cukup, haruslah boleh lawan penyakit yang datang, insyaAllah.

  • Untuk sesiapa yang nak cantik : ESP buat kulit kita anjal, jadi gebu dan lebih cerah. Nampak berseri gitu. Bila dah cantik, tak perlu la nak tepek makeup tebal-tebal kan. Natural Beauty you!

  • Untuk sesiapa yang bercadang untuk puasa : ESP bekalkan tenaga, jadi walaupun puasa kita tak rasa lemah. Laar dan dahaga tu biasa la, itu dugaan tuhan bagi sebagai ujian.

KEBURUKAN : ESP SHAKLEE

Keburukannya ialah bila hanya beli tapi tak minum and minum ikut suka bukan ikut sukatan yang di syorkan oleh SHAKLEE..

Kalau korang ade terasa nak mencuba, boleh la contact Mimi Marlina 012-9626800. nanti boleh ler tanya akak ni camne dia apply ESP untuk dapat kulit gebuss..